Ulkoilureitit

Pihlaisten alueelta löytyy paljon nähtävää ja koettavaa joihin pääset tutustumaan näiden nettisivujen kautta virtuaalisesti, mutta mikäli halajat aitoja luontokokemuksia ja elämyksellisiä hetkiä perinteikkäissä maaseutumaisemissa ja korpien kätköissä, niin tutustuppa meidän ulkoilureittikarttoihin ja suuntaa Pihlajavedelle!

Tutustu reitteihin alla linkattujen sivujen kautta tai lataa kartat täältä.

Gallén -kierros - 60 km

Kesällä 1900 Akseli Gallén-Kallela lähti Kalelasta korpivaellukselle kohti Keski Suomea. Gallén polki metsäteitä ja mukanaan hänellä oli piirustuslehtiö, johon hän ikuisti matkan varrella kohtaamiaan luontonäkymiä ja kulttuurimaisemia. Matkasta ei kuitenkaan selvitty ilman vastoinkäymisiä, sillä Pihlajavedellä Gallénin polkupyörä hajosi ja hän joutui jäämään paikan päälle odottamaan varaosia. Gallén kuitenkin käytti aikansa hyödyksi ja tutustui Pihlaisten seutuun. Odotusaikanaan hän teki yksityiskohtaisia piirroksia Pihlajaveden vanhasta kirkosta ja kirjoitti kokemuksistaan.

Gallén -kierros (n. 60 km) johdattelee sinut korpivaellukselle Pihlaisten ympäri kulttuurihistoriallisesti merkittävien maisemien ja upeiden luontokohteiden kautta. Koe erämaan lumo ja Pihlaisten ikiaikainen kutsu Gallénin jalanjälkiä seuraamalla. Ota oma piirustuslehtiösi mukaan ja kirjaa tai maalaa kokemuksesi muistiin – ole kuin Gallén!

Pihlaisselän selätys - 20 km

Pihlaisselän selätys on n. 20 km pitkä melontareitti Karansalmen kylätalolta, Ahtaansalmen kautta Sahanrantaan. Järvi on aina ollut pihlajavetisiä yhdistävä tekijä. Ennen maanteiden aikaa vesistö tarjosi kulkuväylän kylien välille sekä reitin kirkkomatkoille. Pihlaisselän selätys melontareitti kuljettaa melojan Pihlajaisselän yli Salmenkylästä Asemankylälle eli aivan järven laidalta toiselle.

Pihlaisselän laajat järvenselät, suojaiset lahdet ja katalat karikot tarjoavat monipuolisia vaihtoehtoja niin kokeneemmille kuin aloittelevillekin melojille. Pihlaisselän selätys on melontareitti, jonka voi aloittaa joko Karansalmen kylätalolta tai Sahanrannasta. Reitin varrella sijaitsee Pihlajaveden osakaskunnan omistamia yhteisaluesaaria, joissa retkeilijä voi vapaasti pysähtyä viettämään evästaukoa tai lämmittämään vaikka saunaa melonnasta jäykistyneiden lihasten hellimiseksi.

Kontioreitti - 20 km

Kontioreitti on n. 20 km pitkä rengasreitti, jonka nimi juontuu suo- ja korpialueesta, jonka eläimistöön kuuluu mm. karhu ja susi. Reitin varrella voi nähdä näiden suurpetojen jälkiä sekä monia muita. Reitti onkin tarkoitettu luonnosta ja hiljaisuudesta nauttivalle retkeilijälle. Maalaismaisemassa kulkevana reitti tarjoaa myös kulttuurellisia elämyksiä maaseudun elinkeinojen ja vanhojen rakennusten muodossa. Vesistö on oma reitistöön liittyvä elementtinsä. Alueella on ollut aiemmin susilauma, jota johti alfanaaras ”Kara”. Susinaaras pannoitettiin
reitin sisäpuolella ja se sai nimensä alueen kantatilan mukaan.

Koskireitti - 8.6 km

Koskireitti on nimensä mukaisesti Pihlaisten koski- ja erämaamaisemissa kulkeva rengasreitti. Reitin alueella kulkeva Pihlaiskosket on 2.1 km pitkä jokireitti Pihlajaveden alapuolisen Vähälammen ja Kuusijärven välissä. Tämä erämaakoskialue koostuu useammasta saman virran yhteydessä sijaitsevasta koskesta, joiden yli pääsee kulkemaan rakennettuja kävelysiltoja pitkin. Alueelle on istutettu taimenta, kirjolohta ja harjusta, mutta myös säyne, hauki ja ahven ovat yleisiä tuttavuuksia kalastajille. Koskella asuu myös majava. Mainioiden kalastusmahdollisuuksien lisäksi Koskireitti sopii hyvin luonnonrauhasta nauttivalle retkeilijälle.

Lieroisen lenkki - 12.5 km

Lieroisen lenkki on nimetty Pihlaisten alueella v. 1634 asustaneen noita Antti Lieroisen mukaan. Reitti kulkee Papinpuron yli noidan kotisijoille Valkeisen rantaan, jossa järven vesi on edelleen merkillisen kirkasta, liekö taikuudella siihen osansa? Valkeiselta matka jatkuu Lieroisen piiloluolalle, jossa hänen kerrotaan lymyilleen piilossa vainoajiltaan. Piiloluolalta reitti palaa turvallisesti takaisin Asemankylälle, vaan yhtä hyvin ei käynyt noita Lieroiselle… Kyläläiset kertovatkin pimenevinä iltoina “Lieran” haamun edelleen kulkevan vanhoilla kotikonnuillaan loitsuja lukien.

Vanhan kirkon lenkki - 8.5 km

Vanhan kirkon lenkki kiertää Pihlajaveden kulttuurimaisemissa Asemankylän ja Sahankylän kautta Pihlajaveden Vanhalle kirkolle, jota on myös Suomen mystisemmäksi kirkoksi tituleerattu. Erämaakirkkonakin tunnettu ristikirkko rakennettiin alunperin ilman lupaa kymmenen talon ja neljän torpan voimavaroilla 70 vuotta ennen kuin seutukunnalle saatiin ensimmäinen tie. Korpikansan sisukkuudella rakennetun kirkon seinille syöpyneet kirkkokansan varjot muistuttavat edelleen menneistä ajoista. Kirkolta reitti palaa Asemankylälle Valkeajärventietä pitkin, joka rakennuksineen edustaa maakunnallisesti arvokasta rakennettua kulttuuriympäristöä.

Purolan luontopolku ja Koivurannan kataja

Purolan luontopolku on nimetty Kalliopuron luonnonsuojelualueen välittömässä läheisyydessä sijainneen Purolan vuokratalon mukaan, joka oli yksi ensimmäisistä Pihlajaveden julkisista rakennuksista. Luontopolku (n. 400 m) kulkee Purolan vuokratalon raunioille, missä sijaitsee myös kyläläisten ja koulun oma ÄlyAsema. Samalla voi myös vierailla katsomassa Keuruun suurinta katajaa, joka löytyy Koivurannasta.