Pihlaisselän selätys

Selättääkö Pihlaisselkä sinut vai näytätkö sinä mistä pihlajaiset on tehty?

Pihlaisselän selätys on n. 20 km pitkä melontareitti Karansalmen kylätalolta, Ahtaansalmen kautta Sahanrantaan. Järvi on aina ollut pihlajavetisiä yhdistävä tekijä. Ennen maanteiden aikaa vesistö tarjosi kulkuväylän kylien välille sekä reitin kirkkomatkoille. Pihlaisselän selätys melontareitti kuljettaa melojan Pihlajaisselän yli Karansalmelta Asemankylälle eli aivan järven laidalta toiselle.

Pihlaisselän laajat järvenselät, suojaiset lahdet ja katalat karikot tarjoavat monipuolisia vaihtoehtoja niin kokeneemmille kuin aloittelevillekin melojille.

Pihlaisselän selätys on melontareitti, jonka voi aloittaa joko Karansalmen kylätalolta tai Sahanrannasta.

Reitin varrella sijaitsee Pihlajaveden osakaskunnan omistamia yhteisaluesaaria, joissa retkeilijä voi vapaasti pysähtyä viettämään evästaukoa tai lämmittämään vaikka saunaa, melonnasta jäykistyneiden lihasten hellimiseksi.

Klikkaa karttakuvaa avataksesi kohdekartan isompana.

Nähtävyydet reitillä

 1. Karansalmen kylätalo
 2. Ahtaansalmi
 3. Haukkaniemen luonnonsuojelualue
 4. Lääkärisaari
 5. Liitiänniemen kalliot
 6. Pöllösensaari
 7. Kipralttari
 8. Paadensaari
 9. Kaunissaaret
 10. Leirisaari
 11. Mämmikoski
 12. Sahanranta

Reittivaihtoehdot

Voit lyhentää reittiä jättämällä Ahtaansalmen sillalla käynnin väliin, jolloin reitin pituudeksi tulee n. 12 km. Vastaavasti voit pilkkoa reittiä vierailemalla vain Pihlajaveden osakaskunnan yhteisaluesaarilla kuten Kaunissaaressa tai Pöllösensaaressa.

Reitin pituus

 20 km

Reittimerkinnät

Melontareitti seuraa Pihlaisselän rantaviivaa ja kulkee yhteisaluesaarien kautta, joka helpottaa sijainnin määrittämisessä. Käytä karttaa apuna suunnistaessasi ja varo karikoita.

Reitin ylläpito

Pihlajaveden kyläyhdistys ry
pihlajavesi.info@gmail.com • p. 0400 256 945

Karansalmen kylätalon vieressä sijaitsee toinen Pihlajaveden virallisista veneenlaskupaikoista. Kajakilla vesille pääsee myös viereisen hiekkarannan kautta.

Pihlaisselän selätys koukkaisee Vaajalahden kautta ja tekee käännöksen Ahtaansalmen sillan luona. Sillassa on kaksi alikulkua – toinen sisään ja toinen ulos.

Ahtaansalmen silta on rakennettu vuonna 1893 ja sen on myös taiteilija Gallén ikuistanut piirrustuslehtiönsä sivulle. Kajakilla pääsee sillan ali, kunhan varoo sillan aluskiviä.

Pöllösensaaren eteläpuolella sijaitsee pieni hiekkaranta, johon on helppo rantautua.

Pöllösensaaren pohjoispuoli on huomattavasti kivikkoisempaa. Taustalla oikeassa reunassa pilkottaa Kipralttari.

Pöllösensaari on yksi Pihlaisselän osakaskunnan yhteisaluesaarista, johon voi vapaasti pysähtyä tai vaikka lämmittää saunan! Pöllösensaaren sauni tarjoaa mitä makeimmat löylyt matkaajalle.

Kaunissaaren eteläpuolella on pieni laguuni, johon voi sujahtaa niin kajakilla kuin soutuveneelläkin. Rantautuminen onnistuu helposti, mutta rantakivikossa kannattaa varoa askeliaan.

Kaunissaari on niin ikään Pihlajaveden osakaskunnan yhteisaluesaari, jossa sijaitsee yöpymiseen soveltuva mökki sekä ruoanlaittoon sopiva nuotiokehä ja kalusteryhmä. Ota oma makuupussisi mukaan ja koe yö Kaunissaaressa!

Kaunissaaressa sijaitsee idyllinen hirsisauna, jonka löylyt hellii melomisesta jäykistyneet lihakset.

Rantamaisemia Kaunissaaresta pohjoisen suuntaan. Taustalla lähellä rantaviivaa on Paadensaari.

Melontaretken jälkeen hiet on hyvä pestä pois Sahanrannan vesissä. Hitaasti syvenevä hiekkaranta, sopii erityisesti lapsiperheille.