ÄlyAseman avajaisia juhlittiin sunnuntaina

Sunnuntai 4.10.2020 oli merkittävä päivä, sillä silloin juhlittiin koko kylän ja koulun oman ÄlyAseman avajaisia. Idea tutkimusaseman perustamiseen syntyi jo pari vuotta sitten kun mietittiin millä tavoin kylän elinvoimaisuutta voitaisiin kehittää ja mitä esimerkiksi kylä voisi tehdä oman kyläkoulun hyväksi. Kari Kotiranta esitti ajatuksen tutkimusaseman perustamisesta koululaisten käyttöön ja ilmoitti, että maanomistaja voisi suhtautua idean jatkokehittelyyn myönteisesti. Tämän jälkeen alkanut ideoiden pyörittely alkoi tiivistyä kuin syyskaste pihlajanlehdille – syntyi ajatus ÄlyAsemasta.

Kevään ja kesän aikana Kari ja Tuula Kotiranta pistivät itsensä likoon ja vastasivat ÄlyAsema -tutkimusaseman rakentamisesta taustajoukkojensa avustuksella. Pitkä urakka sai arvoisensa kruunun, kun ensiksi koululaiset vierailivat ÄlyAsemalla ensimmäistä kertaa keskiviikkona 30.9.2020 ja sitten myös kyläläiset toivotettiin tervetulleiksi uudelle tutkimusasemalle seuraavana sunnuntaina.

Ensimmäinen, muttei lainkaan vähäisin suorite oli paikanpäälle Purolanmäelle saapuminen. ÄlyAsemalle ei ole tieyhteyttä, joten paikanpäälle päästäkseen piti joko kävellä metsäpolkua myöten Valkeajärventieltä tai vaihtoehtoisesti saapua paikalle Kotirannantien kautta kulkien, samassa yhteydessä perustettua Purolan luontopolkua pitkin.

Purolan luontopolku on noin 400 metriä pitkä Kalliopuron luonnonsuojelualueen läpi kulkeva polku, jonka varrella myös ÄlyAsema sijaitsee. Polku on merkitty karttaan, johon sisältyy myös läheiselle Koivurannan katajalle kulkeva reitti. Sekä Purolan luontopolku että Koivurannan katajalle merkitty polku merkittiin pihlajanmarjaopastein. Sieltä täältä löytyy myös QR-koodeja, joita skannaamalla pääsee käsiksi lisäsisältöihin. QR-koodin skannaamalla avautuu web-sivu, jossa kerrotaan juuri kyseiseen paikkaan liittyvää tietoa. Sivun alareunasta löytyy myös linkit lisäsisältöihin ja reittikarttaan.

Kotirannantien alkuun on pystytetty Liikkuva kylä -hankkeen puitteissa tuotettu tienviitta. Samanlaisia tulee ilmestymään syksyn aikana Pihlajaveden ulkoilureittien varrelle ja alueen nähtävyyksien lähistölle.

Paikalle ÄlyAseman avajaisiin saapui noin viisikymmentä vierasta ihmettelemään kylän uutta elämyskohdetta. Ulkona nautittiin nokipannukahvit ja maisteltiin paikan emännän Tuula Kotirannan makoisaa puolukkajuomaa. Vatsan täytettä saatiin nuotiomakkarasta ja Tuulan loihtimista lämpimistä leivistä.

Tilaisuuden virallisessa, mutta sitäkin vapaamuotoisemmassa osuudessa tiedetilallinen Kari Kotiranta toivotti porukan tervetulleeksi ja kertoilu tarinoita vanhasta Purolan vuokratalosta, jonka raunioiden läheisyyteen ÄlyAsema perustettiin. Samalla kuultiin Kalliopuron luonnonsuojelualueen historiasta ja kerrattiin Suomen Älykkäin kylä kilpailun tuloksia, jossa emme yltäneet aivan mitalisijoille saakka. Aseman isäntä Juha Käppi kertasi Pihlajaveden kyläyhdistyksen alullepaneman Liikkuva kylä -hankkeen kuulumiset, jossa seuraava vaihe sisältää Pihlaisten nähtävyyksille opastavien tienviittojen ja eri nähtävyyksistä kertovien opastetelineiden rakentelua. Vaan eipä siinä vielä kaikki, sillä tilaisuus oli samalla Kari Kotirannan uuden kirjan ”Se mikä on, ei voi olla totta” julkistamistilaisuus.

Juttua ja ihmeteltävää riitti, niin ÄlyAsemalla kuin Koivurannan katajallakin, jonka luona vieraili eilen tiettävästi enemmän ihmisiä kuin miesmuistiin. Uusien opasteiden ja kartan rohkaisemina osa vieraista kävi ihmettelemässä tätä luonnonmuistomerkiksi rauhoitettua katajaa, joka on kasvanut jo yli 14 metriseksi! ”Toivottavasti oli näkemisen arvoinen puu?” -kysyi Koivurannan isäntä eräältä polulle rohjenneelta ja olihan se. Vaikkakin polku katajalle kulkee läheltä Koivurannan pihapiiriä, ovat itse Koivurannat toivottaneet katajankatselijat tervetulleiksi – ja saa sitä jäädä kuulumisiakin vaihtamaan.

Purolanmäen aarniometsässä oli taas elämää. ÄlyAsemasta tulee Pihlajaveden uusi keskustelufoorumi, lupaili Kari Kotiranta.

Kiitos Kari ja Tuula!

ÄlyAseman avajaisiin saapui viitisenkymmentä kiinnostunutta. Kari Kotiranta (oikealla) kertoo uudesta kirjastaan. 

Liikkuva kylä -hankkeen projektipäällikkö Salla Käppi on hankkinut ÄlyAsemalle monenlaisia opetusmateriaaleja koululaisten vierailuja varten. Ulkokäyttöä varten laminoidut opetuskortit sisältävät valmiita opetussisältöjä ulkonaoppimista varten.

Suurennuslasit odottavat pieniä tutkijoita. Pyykkipoikien avulla ÄlyAseman seinille voi loihtia luonnon oman taidenäyttelyn erivärisiä lehtiä narulle ripustamalla.

Lasten taidetta luonnon omista antimista. Hymynaama muodostui puukiekon päälle ihan itsestään.

Nuotiolla valmistui nokipannukahvi, makkarat ja lämpöiset voileivät.

Purolan luontopolun aloituspiste on merkitty näkyvästi Kotirannantien varteen.

Koivurannan katajan luokse pääsee niin ikään merkittyä reittiä myöten. 

Kotirannan riihen kohdalla on ns. puskaparkki. Siihen mahtuu ainakin kolme henkilöautoa, joskin kivien suhteen kannattaa olla varuillaan. Nykyään riihestä on jäljellä vain pieni osa, mutta aikanaan riihi on ulottunut nykyisen puskaparkin alueelle.

Purolan luontopolun varrelle on ripoteltu QR-koodeja. Kun puhelimesta löytyy QR-koodien lukemiseen tarkoitettu ohjelma, voi niiden avulla päästä käsiksi lisäsisältöihin ja täsmätietoihin juuri sitä paikkaa koskien, jossa sillä hetkellä liikkuu.

ÄlyAseman isännän Kari Kotirannan oli helppo hymyillä – päivä oli onnistunut.